W trakcie warsztatów stworzymy tort inspirowany najwykwintniejszym tortem epoki w dwudziestoleciu międzywojennym: tort szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki królował na stołach wielu elit Europejskich. Był on szczególnie popularny w okresie międzywojennym. Podawano go w najsłynniejszych cukierniach i kawiarniach, uznając go za jeden z najlepszych, możliwych deserów. Być może gościł także na imieninowym stole Zofii Moraczewskiej w tamtych latach. 

W trakcie warsztatów kursanci będą mieli okazję własnoręcznie wykonać taki tort, inspirowany najbardziej cenionym tortem przedwojennej Polski. Tort szwarcwaldzki to czekoladowe ciasto biszkoptowe, nasączone likierem wiśniowym, przełożone masą z bitej śmietany z dodatkiem wiśni leżakujących w syropie. Dekorowany jest czekoladowymi wiórkami oraz wspomnianymi wiśniami.

Prowadzące warsztaty: Katarzyna Paluszkiewicz, Renata Szar
Cukiernia „Babeczki” powstała w 2013 roku. Założona została przez dwie mieszkanki Sulejówka Katarzynę Paluszkiewicz i Renatę Szar. W swojej działalności cukierniczej inspirujemy się tradycyjnymi przepisami przekładając je na formę nowoczesna. Naszym osiągnięciem jest wskrzeszenie przy pomocy Muzeum im. Józefa Piłsudskiego tradycyjnego przepisu na ulubione Cynamonowe Suchary  Marszałka, które są oferowane w naszej cukierni. Za ten produkt otrzymaliśmy nagrodę Dziennikarzy Kulinarnych na Międzynarodowym Turnieju smaków w Liwie w 2016 roku.

Termin: 10.06.2021 r., godz. 16:00
Miejsce: Cukiernia Babeczki 

Warsztaty mają charakter familijny, adresatami są dzieci w różnym wieku. W zajęciach uczestniczą wraz z rodzicami, opiekunami, dziadkami.

Zapisy na warsztaty prowadzi biuro festiwalu od 17.05.2021 r. (pn-pt) w godz. 08:00-16:00, uczestnicy zobowiązani są do wypełnienia kart uczestnictwa. Udział w warsztatach jest bezpłatny! Przy wyborze uczestników liczy się kolejność zgłoszeń, liczba miejsc jest ograniczona. 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zapraszamy